19 octombrie 2012

Cum sa faci bani cu gura (dar nu pe centura)

(Randurile ce urmeaza nu sunt un manual/curs, sunt doar consideratii personale, dublate de (o destul de mare) experienta.)
Buuun, vrei sa fii voice over, sa incepem cu inceputul: vocea. N-ai ce-i face, ti-a dat-o bunul Dumnezeu (sau mama natura, pentru atei). O mai poti educa, cultiva, dar nu te astepta la minuni. Ceea ce e bine sa stii e ca nu trebuie neaparat sa ai, scuzati, cine stie ce "coaie in gat" pentru meseria asta. Nu ne nastem toti Don LaFontaine, ne mai trebuie si Mark Elliot.
Asta e mai greu de inteles pentru cei care fac meseria de voice over. De asta tot auzim voci scremute, fortate, tipate, nazalizate, nefiresti, care ne zgarie timpanele. Nu, dragilor, nu va fortati, incercati sa fiti cat mai naturali, pentru ca, altfel, se simte. Si, intr-un viitor pe care il asteptam cu totii, veti fi "sariti" de catre clienti.
Sigur, exista exercitii pe care le puteti face ca sa va "coiti" vocea, sa o faceti mai percutanta, mai patrunzatoare, asta tine de educarea vocii. Exista exercitii care sa va faca vocea mai versatila, mai flexibila. Si astea tin tot de educarea vocii. Insa, in final, ideal ar fi sa va creati un trademark, o amprenta care sa va scoata vocea din multime, iar ascultatorii/clientii sa spuna: "aha, asta e cutare".
Un lucru foarte important este dictia. Nu mancati litere de dragul "mitralierii" cuvintelor. Oamenii nu vor retine mai multe doar pentru ca voi incercati sa inghesuiti cat mai multe informatii in 30 de secunde. Asta e un sfat si pentru clienti. Un ritm normal de vorbire, o frazare adecvata si o pronuntie cat mai clara va vor aduce infinit mai multe beneficii decat "latratul". Voua si, implicit, clientilor.
Atentie insa, nu sariti in extrema cealalta, accentuindu-le mai mult decat trebuie, lalaind textul, pentru ca omul se plictiseste si, chiar daca nu schimba postul, cuvintele voastre ii intra pe o ureche si ii ies pe cealalta. Ritmul este important, dar nu va fortati. De exemplu, din acest motiv, eu n-am dat niciodata voce pentru stiri. Cel putin deocamdata. Pentru ca toti iti cer sa "galopezi" pe text. Ma uita la CNN si vad cat de relaxati sunt oamenii de acolo. Si constat ca informatiile se asimileaza mult mai bine asa. Fireste ca si calitatea textelor e cu totul alta. Dar asta e o alta poveste.
Revenind la voce, abilitatea de a "juca" textul e cruciala. La noi, de regula, clientul alege un anumit timbru vocal. Dupa care tine in intregime de voi sa prezentati mesajul sau cat mai convingator. Iar mesajul poate veni sub forma unui anunt sec dar si sub forma unei, sa zicem, scenete, care va poate pune calitatile actoricesti la incercare. Din pacate, scoala romaneasca de actorie nu pune prea mare pret pe cultivarea vocii pentru zona de voice over. De asta, cu multi actori e foarte greu de lucrat. Pentru ca nu-i poti scoate din zona declamativa, de scena de teatru. Din fericire, asta ne face noua loc in piata asta. Si, aici, iarasi, naturaletea joaca un rol foarte important. Daca nu sunteti credibili in "rolul" pe care l-ati primit, n-o sa vindeti nimic, nimanui.
Astea sunt doar cateva aspecte generale. Mai sunt multe de discutat, dar sa mai lasam si pentru alta data, zic.

4 comentarii:

  1. dragul meu Anonim, eu macar mi-am dat numele. In fine, sa trecem peste asta. Revenind la meseria de voice over, unde ai vazut tu in textul meu indemnul la a invata meseria de pe net? Si, pe urma, tu chiar crezi ca oamenii care-au facut milioane de dolari din asta n-au exersat, n-au facut oarece pregatire pentru? Esti naiv! Si iti spun asta pentru ca sunt politicos si nu vreau sa-ti raspund cu vorbele folosite de tine. Oricum, superioritatea cu care tratezi un text generalist, pentru ca asta mi-am dorit sa fie, ma face sa te intreb: unde te-am auzit? Ce-ai facut tu notabil, ca sa-ti permiti sa jignesti? Nu sunt un expert in voice over, departe de mine gandul, sunt doar un om care de mai bine de 15 ani isi castiga existenta folosindu-si vocea. In ceea ce priveste "spune tot", haide-de, tu chiar spui tot? Dragule, nici in facultati nu ti se spune tot, sa fim seriosi ;) Multumesc oricum pentru comentariu si pentru faptul ca ti-ai "rapit" 3 minute din viata. Si, poate n-ai remarcat ultima propozitie din text: "Mai sunt multe de discutat, dar sa mai lasam si pentru alta data, zic." Asa ca, mai vorbim.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate oferi tu un blog pe care cei ce vor sa stie cam cu ce se mananca meseria asta. Daca eu scriu idiotenii sau sunt idiot... Si, daca ai citit cu atentie, nu te-am intrebat de nume, te-am intrebat unde-ti putem auzi "opera".
    E foarte usor sa dai cu noroi, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Inteleptule, macar sa stie de unde sa inceapa. Pentruca daca stii de unde s-o apuci, poate nu-ti mai trebuie "multi ani s-o descoperi".

    RăspundețiȘtergere

Loc de dat cu parerea