28 noiembrie 2012

Odihneste-ti vocea


Articolul de mai jos e tradus si adaptat dupa articolul "Rest Your Mind and Your Voice", scris de Bethany Baker, Marketing Director la "Such A Voice". Sper sa va foloseasca!

Foarte multi nutritionisti, doctori, experti in somn si medici cu alte specializari au subliniat motivele pentru care somnul este foarte important pentru sanatate. Iata inca un motiv, vocea ta.

Cred ca nu ati prea auzit despre voice overi care se lauda cu obiceiuri care le pot afecta in mod evident calitatile vocale (ca excesul de alcool sau inregistrarea unor texte lungi atunci cand sufera de laringita), insa ati auzit cu siguranta multe povesti despre nopti pierdute. Povesti spuse chiar cu mandrie, despre cum au lucrat pana tarziu, pregatindu-se pentru auditii si au dormit doar cateva ore inainte de a se prezenta pentru un job. E surprinzator sa auzi asemenea povesti, daca ma gandesc cat de mult influenteaza somnul calitatile vocale.

Pana acum, probabil ca ati aflat ce influenta are somnul asupra vocii voastre, chiar daca nu v-ati dat seama. Vocea va suna diferit dimineata, la pranz sau seara? De cele mai multe ori, vocea e mai profunda dimineata, atunci cand aveti corzile vocale odihnite. Cativa dintre cursantii nostri sustin ca vocea lor are parametri optimi cam la 2-3 ore dupa ce s-au trezit, altii sustin ca au randament maxim imediat ce s-au dat jos din pat. In functie de textul pe care-l aveti de citit, puteti astfel sa alegeti diverse joburi in functie de perioadele unei zile.
Exista studii care scot in evidenta modul in care lipsa somnului poate afecta corzile vocale. Dupa o noapte nedormita, veti descoperi ca aveti dificultati in a atinge notele acute si, de cele mai multe ori, veti avea dureri la corzile vocale. Asa ca, daca nu vreti sa aveti timbrul “am petrecut o noapte intr-un bar plin de fum”, aveti grija sa va odihniti bine noaptea!

Daca veti continua sa faceti nopti lungi, trebuie sa fiti foarte atenti sa nu va suprasolicitati corzile vocale atunci cand sunt la nivelul cel mai putin optim. Chiar daca cele mai multe afectiuni ale acestora sunt reversibile, puteti dezvolta noduli daca veti continua cu asemenea practici. Desi nodulii pot fi indepartati chirurgical, riscati sa aveti o perioada de inactivitate pe timpul recuperarii dupa operatie sau chiar modificarea permanenta a vocii.

Nu uitati ca lipsa somnului influenteaza si nivelul de energie si asta va poate afecta performantele atunci cand aveti un text care necesita multa energie din partea voastra, mai ales daca textul este lung. E posibil ca cei care va asculta sa nu-si dea seama de acest lucru insa este imperativ ca nivelul de energie reflectat in voce, sa fie cel adecvat. Cateodata, cele mai bune auditii apar atunci cand va miscati fizic, ca sa atingeti nivelul de energie cerut de text, iar asta poate fi destul de solicitant atunci cand sunteti epuizati.

Durata somnului poate sa varieze destul de mult. Poate sa fie oriunde in intervalul 5-9 ore (sau chiar mai mult). Studii recente au demonstrat ca 8 ore si 15 minute este durata optima de somn pentru un organism si ca scurtarea acestei durate ne poate afecta capacitatile cognitive. Din pacate sunt putini oameni care reusesc sa doarma 8 ore si 15 minute in fiecare noapte, asa ca, in loc sa ne concentram pe durata somnului, poate ar fi mai bine sa ne concentram asupra calitatii somnului. 9 ore de somn agitat si intrerupt inseamna, evident, mai putin decat 6 ore de somn profund.

Ca sa aveti un somn de calitate, asigurati-va ca sunteti intr-o camera intunecata si linistita. Nu e bine sa consumati alcool sau cafea inainte de culcare, nu e recomandabil nici sa luati masa tarziu sau sa faceti exercitii fizice. Incercati sa va eliberati de stress cat de mult posibil atunci cand incercati sa adormiti. Si inca ceva, dormitorul ar trebui sa fie locul vostru de odihna. S-a demonstrat ca stimulii externi, ca televizorul, pot intrerupe perioada REM a somului, afectand direct calitatea acestuia.

Am descoperit, personal, ca somnul depinde de cativa factori. Sanatatea fizica, activitatea fizica recenta si nivelul de stress sunt trei exemple de factori care pot modifica  zilnic calitatea somnului. In general, incercati sa va ascultati corpul si, daca sunteti obositi, odihniti-va. Organismul vostru e foarte bine setat sa va spuna cand aveti nevoie de odihna, tot ce trebuie sa faceti e sa-l ascultati!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Loc de dat cu parerea