17 decembrie 2012

Sa trecem (pe) la boxe


De ceva vreme ma bate gandul sa-mi cumpar o pereche de monitoare pentru studio. Pentru ca sistemul 2.1 de la Logitech (din dotare) chiar nu se poate numi solutie de monitorizare. Bugetul, redus, de criza, adica 4-500 de lei (din pacate) si cu factura, asa ca din extern, pas. Si m-am pus pe studiat. Fireste, ar exista si versiunea cu monitoare pasive, insa, sa fim seriosi, cu 500 de lei sa gasesti si un amplif de referinta si boxe… e greu de crezut. A, sa nu uit, s-a mai pus si problema dimensiunilor, pentru ca nu am cine stie ce spatiu pe birou. Asa ca tot la monitoare active am ajuns. Si, pentru ca va poate fi si voua de folos, hai s-o luam “da capo”. 
Behringer MS16
Nemtii de la Behringer in care, nu stiu de ce, am ceva incredere, s-au prezentat cu Behringer MS16, pe care le-am luat in calcul pentru ca cineva scria ca sunt de fapt fostele Roland Micro Monitors cu brandul Behringer pe ele. Mda, drivere de 4”, plus tweetere, carcasa de plastic. Alte review-uri au aratat ca au medii foarte pregnante, basul dispare undeva la 120 HZ (nu la 80, asa cum scrie in manual), inaltele nu sunt prea stralucitoare iar un peak de frecventa pe la 140-180 HZ le face sa intre in rezonanta. Unde mai pui ca nici cei de la Behringer nu le-au bagat in categoria monitoare de studio ci la boxe multimedia. Marile avantaje sunt pretul, 270 de lei, la Senia si imaginea stereo, bine reflectata. Asta am citit, asta scriu. Una peste alta, nu prea m-au incantat, asa ca am mers mai departe. 
Samson MediaOne 3a
Samson MediaOne 3a – trebuie sa marturisesc ca am cochetat cu ideea destul de mult, mai ales ca si aprecierile pe site-uri si forumuri sunt laudative. Boxe compacte, cu drivere de 3” (cam mici) si tweetere, in carcasa de lemn (ma rog, material lemnos). Bine lucrate, componente OK, raspuns in frecventa de la 60 la 20.000 Hz (cel putin declarat), destul de liniare si un pret in bugetul propus, adica 415 lei la Magazinul de muzica

M-Audio Studiophile AV30
De retinut, si am mers mai departe, la M-Audio Studiophile AV30. Ceva mai scumpe ca Samson-urile (in jur de 480 de lei), tot cu drivere de 3” si tweetere de 1”. Insa, citind comparativ review-uri, am constatat ca in partea de jos se duc doar pana pe la 90 Hz (declarat), nu stralucesc la capitolul liniaritate si  unul dintre utilizatori s-a plans de faptul ca se incalzesc excesiv. In general, majoritatea utilizatorilor le-au vazut ca o solutie buna pentru ascultat muzica din computer sau de pe mp3 player, ceea ce nu le onoreaza foarte tare si nici mie nu mi-a dat prea multa incredere. 

Am mai facut diverse incercari/cautari, am luat si putina teapa, pentru ca dragii nostri comercianti au “uitat” la unele sa specifice faptul ca pretul este PE BUCATA. Asa am patit cu Behringer C5A, foarte bine vazute in review-uri, cu caracteristici destul de bune - 490 de lei ar fi fost chiar foarte bine. Dar, ups!, pretul e pe bucata, nu pe pereche. Ca sa nu mai spun ca gasisem o oferta la KRK Rokit 5 G2, pe Musician’s Friend, cu 99 $. Dar, din nou, pretul era pe bucata, la care se adauga si transportul din Statele Unite si faptul ca Musician’s Friend nu livreaza in Romania… Una peste alta, daca nu ti le aduce cineva, e foarte complicat. 
In fine, cam ce era peste nivelul Samson MediaOne 3a sau M-Audio AV30 erau prea mult pentru mine si ca nivel financiar si ca dimensiuni.
Scythe Kama Bay Amplifier Kro
Va spuneam ca ar mai fi si varianta boxe pasive plus amplificator. Da, am gasit ceva si aici, in bugetul propus/disponibil. Mai exact, cautand pe site-urile de echipamente de computer, ca am cautat si acolo, am gasit un amplif destul de bine cotat. E vorba de Scythe Kama Bay Amplifier Kro, de la PC Garage. La el se pot adauga doua boxe Behringer 1C (un fel de clona JBL), de la eSound. Se ajunge la un total de cam 450 de lei. Insa nu stiu in ce masura solutia e mai buna decat varianta monitoarelor active. Ar mai fi fost si alte solutii - monitoare pe USB - insa, dupa experienta cu Samson-ul G-Track, n-am mai vrut sa risc. Si, in plus, numele erau cvasi-necunoscute.
Behringer 1C
Revenind insa la site-urile de accesorii PC, am gasit si pe-acolo boxe, unele chiar destul de scumpe, insa marturisesc ca de majoritatea n-am auzit si n-am gasit mare lucru scris pe internet; Microlab, Edifier, Hama, Scythe sunt nume de care n-am auzit prin studiouri. 
Am primit opinii si sfaturi si de la prietenii din grupul de pe Facebook si le multumesc foarte mult pentru asta. Insa, am spus-o si o repet, cine nu-si lua niste Genelec-uri, sau Yamaha NS10 daca avea banii necesari? Asta avem, cu asta ne descurcam.

Care ar fi concluzia, ce am facut? Pai am mai pus nitel si am acceptat oferta prietenului Mihai Somanescu, adica o pereche de M-Audio BX5A, pe care am mai lucrat, pe care le stiu si care sunt foarte bine vazute pe cam toate forumurile si site-urile de specialitate. Adica am avut noroc. Ceea ce va doresc si voua!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Loc de dat cu parerea